MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_4445]
Tavaszi ködvirág tömege - Erophila verna (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Tavaszi ködvirág tömege - Erophila verna

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Tipikus, úgynevezett efemer vagy rövid tenyészidejű faj. Olyan növényfajok tartoznak ezek közé, amelyek élethossza jóval rövidebb, mint egy vegetációs periódus, vagyis egy év. Csak pár hónapig, extrém esetben csak néhány hétig élnek, ezalatt kifejlődnek, virágoznak, termést érlelnek, elszórják magjaikat és elhalnak. Ökológiailag így használják ki a nekik különösen kedvező, de viszonylag rövid ideig tartó külső körülményeket. Ilyen növények például a sivatagban élő fajok nagy része, amelyek csak nagy esőzések után bújnak elő, és csak pár hétig élnek. Magyarországon a legtöbb esetben az efemerek kora tavasszal, még a többi egyéves vagy évelő növényfaj előtt kibújnak és leélik kérészéletüket. Sok esetben mesterséges biotópokhoz, taposott gyepekhez, téglafalakhoz, kövezett járdafelszínekhez kötődnek, és szinte mindig hatalmas tömegben jelennek meg, méretük is ennek megfelelően általában kicsi.
A tavaszi ködvirág is ilyen növényfaj, neve is erre utal: hirtelen jelenik meg, és nagyon gyorsan, pár hét alatt el is tűnik. Magyarország egész területén gyakori.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

350 dpi, 4896 x 3672 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.