MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_4096]
Imádkozó sáska - Mantis religiosa (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Imádkozó sáska - Mantis religiosa

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Nevével ellentétben nem a sáskák rokona, hanem egy különálló rovarrendbe, a fogólábúak közé tartozik, amely csoportnak egyedüli őshonos képviselője Magyarországon. Rendkívüli ragadozó, fogazott és módosult első pár lábaival ragadja meg áldozatait, miután mozdulatlanul pihenve és közben környezetébe beolvadva bevárja, hogy elég közel kerüljenek. Színezetét a jellemző környezetének megfelelően tudja változtatni. Látása is kiemelkedően jó a rovarok között, ezt erősíti az a képessége, hogy fejét majdnem 180 fokos szögben tudja fordítani.
Melegkedvelő, a felmelegedés kedvez a fajnak, különösen mert nem válogatós élőhelyek tekintetében: mindenféle száraz gyepben, cserjésekben, bokorerdőkben előfordul, bár a zárt erdőket kerüli. Védett, de nem veszélyeztetett, országszerte előfordul, a megfelelő helyeken elég gyakori faj. Délebbre több, hasonló imádkozó sáska-faj is előfordul, amelyek felbukkanására a következő évtizedekben számítani lehet.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

350 dpi, 3648 x 2736 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.