MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3781]
Magyar színjátszólepke - Apatura metis (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Magyar színjátszólepke - Apatura metis

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

A színjátszólepkék nevüket irizáló, színváltó optikai hatást keltő színezetükről kapták: szemből nézve barnásak, oldalirányból liláskék színűnek tűnnek. Nálunk 3 fajuk fordul elő, mindegyikük veszélyeztetett, természetvédelmi szempontból nagyon értékes, védett fajok.
A szépséges magyar színjátszólepke a legértékesebb és messze a legszűkebb elterjedésű közülük. Hazánkban csak a Duna alsó szakaszán, Gemenc környékén és a Dráva mentén fordul elő, bár az utóbbi években megjelent a gemenci terület szomszédságában a Kiskunság területén is. Európában - hazánkon kívül - csak a Balkán egyes területein fordul elő, de legerősebb populációi a Duna mentén élnek. A megfelelő élőhelyeken nem ritka. Állatföldrajzi szempontból Magyarország egyik, ha nem a legértékesebb nappali lepkefaja. Tápnövényei fűz- és nyárfajok, 2 nemzedéke június-júliusban, majd augusztusban rajzik. Natura 2000 jelölőfaj, fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 ft. Igen hasonló a jóval elterjedtebb kis színjátszólepkéhez, elterjedési területe és élőhelyei is megegyeznek vele, ezért nem könnyű elkülöníteni tőle.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

300 dpi, 1600 x 1200 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.