MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3180]
Sötétszárnyú tőrösdarázs - Scolia hirta 2 (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Sötétszárnyú tőrösdarázs - Scolia hirta 2

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Magyarországon 6 tőrösdarázs-faj fordul elő, köztük hazánk legnagyobb hártyásszárnyú rovarával az óriás tőrösdarázzsal. Mindegyikük parazita életmódot folytat, egy fajukat leszámítva nem gyakori fajok, ami abból következik, hogy általában igen szűk a gazdaállat-spektrumuk, vagyis csak néhány bogárfaj lárvájában tudnak fejlődni, és ha a gazdaállat se túl gyakori, akkor a parazita még ritkább kell, hogy legyen.
A sötétszárnyú tőrösdarázs közepes termetű, 2-2,5 cm-t elérő faj. Lárvájának elsődleges gazdaállatai cserebogarak és virágbogarak. Ezek a bogarak, legalábbis 1-1 fajuk elég gyakoriak, így a sötétszárnyú tőrösdarázs sem ritka, sőt a leggyakoribb hazai tőrösdarázs-fajnak számít. Farontó és gyökérkárosító bogarak az áldozatai, tehát hasznos rovaroknak tekinthetőek az ember számára is. Félelmetes külsejük ellenére nem agresszívak, szúrni is csak végső esetben szúrnak, ha például megfogjuk őket.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

350 dpi, 3648 x 2736 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.