MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3123]
Mérges dajkapók - Cheiracanthium punctorium (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Mérges dajkapók - Cheiracanthium punctorium

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

A dajkapókok legnagyobb méretű európai faja, egyben az egyetlen olyan pókfaj Közép-Európában, amelynek marása bizonyítottan orvosi ellátást igényel, mondhatni a legveszélyesebb magyarországi pókfaj. Olyan nem kezelt és elfertőződött esetek is ismertek, amikor ujjamputáció lett a mérges dajkapók csípésének következménye. Egyébként mind a 12 hazánkban előforduló dajkapóknak erős szúrószervük van, több faj könnyen átszúrja az emberi bőrt, ezzel fájdalmas marást képes okozni.

A mérges dajkapók közepesen gyakori faj, száraz, meleg gyepekben, réteken, nyílt füves területeken, esetleg bokorerdőkben fordul elő. Országszerte elterjedt faj. Nőstényei által, pázsitfüvek virágzatába készített, jellegzetesen oldalra görbült lakószövedékeit agresszívan védi. Mindenkinek jobb, ha békén hagyjuk ezeket.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

72 dpi, 3648 x 2736 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.