MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3074]
Sömörös kosbor tavaszi alfaj - Orchis ustulata subsp. ustulata 2 (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Sömörös kosbor tavaszi alfaj - Orchis ustulata subsp. ustulata 2

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Talán kevesen gondolnák, de a hazánkban előforduló vad orchideafajok (= kosborok) száma 70 körüli. Nehéz megmondani pontosan, mert többnek vitatott a faji státusza, valamint gyakoriak a fajok közötti hibridek is. Az viszont biztos, hogy minden hazai orchideafaj, -alfaj és hibrid védett vagy fokozottan védett.
A mi orchidea-fajaink, bár méretükben nem versenghetnek trópusi rokonaikkal, szépségük figyelemre méltó. Minden fajuk gombafonalakkal van kapcsolatban, közöttük szimbiózis alakult ki, bár egyesek (a zöld színanyag nélküliek) paraziták, és különböző fák tápanyagát szívják el. A gombafonalakkal való mikorrhizás kapcsolat létszükségletük, nélkülük elpusztul a növény. Ezért is kerüljük mindenképpen az orchideagumók kiásását, mert úgysem maradnak életben átültetve, ha a gombapartner hiányzik.

A sömörös kosbor az egyik legkisebb termetű orchidea-fajunk. Az egész virágzata legfeljebb egy 5 cm-es fürt, egy-egy virága pedig csak néhány milliméteres, de maga a növény is ritkán meg 30-40 cm-nél magasabbra.
Igen szórványos, bár nem nagyon ritka növényünk: a Dunántúli-középhegységben szórványosnak mondható, de élnek állományai az Északi-középhegységben, a Nyugat-Dunántúlon és elvétve még síkvidéken is előfordul. Sziklagyepekben, sztyepréteken, ritkábban homok- és löszpusztákon, sőt hegyi és lápréteken is előfordul.
2 alfaja él Magyarországon, amelyek valamelyest termetben, de szembetűnőbben virágzási idejükben térnek el egymástól: a tavaszi alfaj április-májusban, a nyári júliusban virágzik.

Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

300 dpi, 3648 x 2736 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.