MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3069]
Tarka kosbor - Orchis tridentata 2 (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Tarka kosbor - Orchis tridentata 2

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Talán kevesen gondolnák, de a hazánkban előforduló vad orchideafajok (= kosborok) száma 70 körüli. Nehéz megmondani pontosan, mert többnek vitatott a faji státusza, valamint mert gyakoriak a fajok közötti hibridek is. Az viszont biztos, hogy minden hazai orchideafaj, -alfaj és hibrid védett vagy fokozottan védett.
A mi orchidea-fajaink, bár méretükben nem versenghetnek trópusi rokonaikkal, szépségük figyelemre méltó. Minden fajuk gombafonalakkal van kapcsolatban, köztük szimbiózis alakult ki, bár egyesek (a zöld színanyag nélküliek) paraziták, és különböző fák tápanyagát szívják el. A gombafonalakkal való mikorrhizás kapcsolat létszükségletük, nélkülük elpusztul a növény. Ezért is kerüljük mindenképpen az orchideagumók kiásását, mert úgysem maradnak életben átültetve, ha a gombapartner hiányzik.

A tarka kosbor egy meleg- és szárazságkedvelő, déli elterjedésű orchideaféle. Viszonylag alacsony termetével, és világos rózsaszín alapon sötétebb foltozottságával esetleg a gömböskosborral téveszthető össze, utóbbi virágzata azonban egyértelműen gömbölyűbb, nem mellesleg nagyon ritka, csupán az Északi-középhegység néhány pontján előforduló faj.
A tarka kosbor nem nagyon ritka: a Dunántúli-középhegységben szórványosnak mondható, de élnek állományai az Északi-középhegységben, a Dél-Dunántúlon és elvétve még síkvidéken is előfordul. Sziklagyepekben, sztyepréteken, bokorerdőkben, ritkábban homok- és löszpusztákon találhatunk rá.
Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

350 dpi, 3648 x 2738 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.