MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3021]
Szibériai nőszirom - Iris sybirica (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Szibériai nőszirom - Iris sybirica

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Talán kevesen gondolják, hogy a kiskertekben nagyon szívesen ültetett nősziromnak, vagy másik nevükön íriszeknek összesen 8 őshonos, vad faja fordul elő hazánkban. Egy kivételével mind védett és elég ritkák, szépségük miatt ugyanakkor veszélyeztetettek is.

A szibériai nőszirom élőhelye és magassága alapján könnyen megkülönböztethető fajtársaitól. Bár még 3 kékes-lilás virágú írisz-faj fordul elő nálunk, közülük csak egy, a fátyolos nőszirom találja meg a szibériaihoz hasonló élőhelyeken az életfeltételeit. Ez viszont sokkal alacsonyabb, legfeljebb fél méteresre meg, miközben a szibériai nőszirom sokszor az egy métert is meghaladja.
Jó állapotú mocsárrétek, láprétek, magaskórósok, ritkábban ártéri ligeterdők gyönyörű kinézetű, üde színfoltja. Nedvességigénye miatt sok helyről már eltűnt, meglévő állományai is folyamatosan gyérülnek és szorulnak vissza.
A Dunántúlon és középhegységeinkben igen szórványos, síkságon pedig csak a Kisalföldön és a Duna-Tisza közén található meg.
Aktuálisan veszélyeztetett és védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

350 dpi, 3648 x 2738 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.