MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3005]
Medvehagyma - Allium ursinum 2 (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Medvehagyma - Allium ursinum 2

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Magyarországon 17 vadon előforduló hagymafajjal találkozhatunk kirándulásaink, túráink során. Nagy részük inkább ritkább, élőhelyspecifikus faj, csak néhány van, amely ténylegesen gyakorinak mondható. Látványos, dekoratív fajok, különféle virágszínekkel vonzzák a beporzó rovarokat.

A medvehagyma az összes természetben előforduló hagymafajunk, vagy talán az összes növényfaj közül a legismertebb. Rengeteg mindenre felhasználják, sokféle, jól eladható terméket készítenek belőle, és bár több ezer éve itt van hazánkban, mégis csak 10 éve került be ilyen szinten a köztudatba. Olyan sikeres volt a marketingje a fajnak, hogy az egykor sokfelé tömeges növény védelmére gyűjtési korlátozásokat kell minden év medvehagyma-szezonjában bevezetni, hogy ne pusztuljon ki záros határidőn belül.

Bár még a megfelelő élőhelyeken - üde erdőkben, gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, ligeterdőkben, szurdokerdőkben - sokfelé tömeges, mértéktelen gyűjtése alapján kipusztulása csak egyetlen tényező miatt nem következett még be. Ez pedig az, hogy hagymás, geofiton faj, tehát a leveleinek letépése nem okozza feltétlenül, rögtön az egyed pusztulását, bár a sérülés következménye tápanyaghiány lesz, amely hosszabb távon a tő legyengüléséhez és végső soron mégis csak a pusztulásához vezethet.
A Dunántúl erdős területein meglehetősen gyakori még, más tájegységeinkben azonban sokkal ritkább.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

300 dpi, 3648 x 2736 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.