MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_2981]
Kónya sárma - Ornithogalum boucheanum (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Kónya sárma - Ornithogalum boucheanum

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Az egyszikűek közé, azon belül a spárgafélék családjába tartozó sármák – másik elterjedt nevükön madártejek – mindegyike hagymás, évelő növény. A madártej elnevezést opálosan fehér virágaik után kapták, bár német nyelvterületeken csillagtejnek nevezik őket, ami a szín mellett a virágok alakjára is utal. Magyarországon összesen 7 őshonos (plusz egy állandósult hibrid, és egy másik kivaduló, adventív) fajuk fordul elő, amelyek között van kifejezetten ritka és védett, de sokfelé előforduló, gyakori faj is. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikük mérgező: a szívműködésre ható glikozidokat tartalmaz nedvük és különösen hagymájuk. Meleg- és tápanyagkedvelő, általában különféle gyepekben előforduló növények. Tavasz végétől nyár közepéig bontják legtöbbször fehéres, krémszínű virágaikat.

Virágainak zöld-fehér színével legjobban a különleges kinézetű kónya sárma lóg ki a fajtársai közül. Bár országszerte elterjedt, csak szórványosan előforduló növényünk. Üdébb félszáraz és tápanyagban gazdag gyepekben, erdőszegélyekben, akácosokban találkozhatunk állományaival.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

350 dpi, 3648 x 2738 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.