MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_2961]
Kakasmandikó - Erythronium dens-canis 4 (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Kakasmandikó - Erythronium dens-canis 4

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Kora tavasszal, március-áprilisban nyíló, alacsony, de gyönyörű lágyszárú. Lila virágai éjszakára összecsukódnak, de teljes virágzáskor, napközben nem csak szétnyílnak, de szirmai teljesen visszahajlanak. Latin neve kutyafogat jelent, ami földbéli gumójának alakjára utal.
Atlantikus-mediterrán, vagyis főként Nyugat- és Dél-Európában elterjedt faj. Hazánkban populációi kettős súlyponttal rendelkeznek: az ország délnyugati és északkeleti részeiről vannak adatai. A Zempléni-hegységből, a Bükkből, valamint a Délnyugat-Dunántúlról ismert. Legjelentősebb állományai a Zselicben vannak, a tájegység egyik legjelentősebb botanikai értékének tekinthető.
Főként bükkösökben és gyertyános-tölgyesekben fordul elő, de esetenként ligeterdőkben is megjelenik.
Védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

72 dpi, 3261 x 2412 pixel, Jpeg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.