MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
hu
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_2905]
Kései pitypang - Taraxacum serotinum (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Előző<- Következő->

Kései pitypang - Taraxacum serotinum

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Számos sárga virágszínű fészkesvirágzatú faj él hazánkban. Jó párat nehéz megkülönböztetni egymástól, egy részük azonban (levélalak, virágzási idő, magasság, élőhely alapján) egyszerűbben határozható.

A magyarországi pitypang fajok közül egyértelműen a pongyola pitypang a legismertebb és legelterjedtebb. Ezen kívül azonban még legalább 4 faj fordul elő nálunk, de határozásuk nagyon nehézkes, taxonómiailag sem tisztázott a besorolásuk.
A kései pitypangot élőhelye és virágzási ideje alapján mégis könnyebb elkülöníteni rokonaitól. Nyár végén és ősszel virágzik, csak 25-30 cm magasra meg. Tipikus élőhelyei löszgyepek, löszmezsgyék, lejtősztyeprétek, sztyeprétek. A Dunántúli-középhegységben szórványos, egy-egy állománya ismert még az Északi-középhegységből, a Dél-Dunántúlról és az Alföldről is. Védett faj, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Anyag/ Technika

Digitális

Méretek

350 dpi, 3648 x 2738 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Tárgy itt található: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Nem kereskedelmi célokra az anyag szabadon felhasználható, ha a szerzői jogcím feltüntetésre kerül. Megváltoztatni nem szabad.