MúzeumDigitárSomogy
CTRL + Y
en
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_2083]
Medvehagyma-borította bükkös (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Provenance/Rights: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Previous<- Next->

Medvehagyma-borította bükkös

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

Medvehagyma-borította bükkös a Zselicben

Közép-Európa középhegységeire jellemző őshonos, állományalkotó fafaj a bükk. Magyarországon átlagosan 600 méteres magasság felett jelenik meg, de azonálisan ennél alacsonyabban, a dombvidékek északi, hűvösebb részein is állományalkotó, sőt néhány területen még síkvidéken is jelen van. Ezen utóbbiakat hidegkori maradványállományoknak tartják, ezért különleges értékeink.
Fája erdőgazdasági szempontból is kiemelten értékes. Mivel, hogy hegyvidéki, csapadékkedvelő faj, a felmelegedés és a kevesebb csapadék az ökológiai tűrőképességük határán álló állományokra jelentős negatív hatást gyakorol. Emiatt a dombvidékeink - különösen a Dél-dunántúli bükkösök - végveszélyben vannak. A korábbi évszázadokhoz képest jelentősen kevesebb csapadék miatt nem csak egyszerűen elszáradnak, sokszor a legyengült fák elveszítik szilárdságukat és a (szintén egyre gyakoribb és erősebb) szélviharok miatt félbetörnek.
A bükk, azon túl, hogy az egyik legszebb és legértékesebb európai őshonos erdőtípus állományalkotója, számos gerinctelen állatfaj egyedüli tápnövénye is, mindemellett jó néhány gerinces faj is van, amely kifejezetten a bükkös erdőkhöz kötődik.

Material/Technique

Digitális

Measurements

350 dpi, 3648 x 2738 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Object from: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

For non commercial purposes the material might be used freely if the attribution is given. It may not be altered.