MúzeumDigitárSomogy

Close
Close

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

About the museum

A Városi Múzeum 1996 áprilisában, a település várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg. A múzeumnak helyet adó épület egykor családi ház volt, Mike Imre közjegyző építtette az 1920-as évek vége felé Nagyatád központjában, a Széchenyi téren. Az államosítás után a „Mike-ház" a honvédség tulajdonába került, és katonai rendészeti hivatal működött benne. A helyi alakulat felszámolása után az önkormányzat megvásárolta, és az új, múzeumi funkciójának megfelelően alakították át az épületet. Szakonyi László építészmérnök tervei alapján az egykori polgári villa eredeti külső formáját, ízléses, szép homlokzatait visszaállították, a „katonazöldet" kellemes sárgára festették át, belül pedig egységes kiállítótereket alakítottak ki. A gyönyörűen parkosított környezetben álló épület így a város „kis ékszerdobozává" vált.
A Városi Múzeum működési engedélye alapján helytörténeti gyűjteményként működik. Gyűjtőterülete Nagyatád Város közigazgatási területe, gyűjtőköre a helytörténettel kapcsolatos témák gyűjtése és kutatása. Ennek megfelelően gyűjteménye a város történetére vonatkozó tárgyi, dokumentum- és fotóanyagot őriz, amely meghatározó arányban a 19-20. századból származik. Jelentősek a hajdani iparosok és üzemek működéséről tájékoztató iratok (zsinór- és paszománygyár, konzervgyár, malmok, nyomda), a törvényhatósági, oktatás- és egyháztörténeti emlékek, valamint a különböző egyesületek, körök dokumentumai és fényképei. A pezsgő életű település kereskedelmi és banki világára, a város fürdőkultúrájára vonatkozóan is értékes dokumentumokkal és fotókkal rendelkezünk. Külön gyűjteményi egységet alkot az iskolatörténeti anyag, benne a 20. század első felében működött polgári fiú- és leányiskolák értékes dokumentum- és tárgyi anyagával. A tárgyi gyűjtemény zöme az 1920-as és 1990-es évek közötti időszakból származik. Fontos egysége az ipartörténeti gyűjtemény, amely többségében helyi mesteremberek műhelyfelszereléseit és termékeit őrzi, továbbá az egykor mezőgazdaságból élő népesség gazdasági tevékenységének, életmódjának, lakás- és viseletkultúrájának tárgyi emlékeit (földművelés és állattartás különböző eszközei, a szövés-fonás eszközkészlete, a szőlőtermesztés és borászat tárgyai stb.). 2014-ben a gyűjtemény a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Körének felajánlása révén kibővült a Haditechnikai Park több száz darabot számláló kollekciójával.
A nagyatádi Városi Múzeum célja, hogy gyűjtse, megőrizze és minél szélesebb közönség számára feltárja és bemutassa Nagyatád városának történeti gyűjteményét. A múzeum állandó és időszaki kiállításaival, családi és közösségi programjaival, szakmai rendezvényekkel a látogatók minél szélesebb köreinek kíván lehetőséget nyújtani az élményszerű ismeretszerzésre, művelődésre és szórakozásra egyaránt.

képviselő: Pünkösd Márton igazgató
múzeumvezető: Hauptman Gyöngyi muzeológus

Collections

Helytörténeti gyűjteményShow objects [3] Objects on timeline Objects on map
MesterségekShow objects [4] Objects on timeline Objects on map
IskolatörténetShow objects [91]Search inside the collection Objects on timeline Objects on map
IntézménytörténetShow objects [2] Objects on timeline Objects on map
Családi és egyéni élettörténetekShow objects [4] Objects on timeline Objects on map
Egyháztörténet
TextilgyűjteményShow objects [231]Search inside the collection Objects on timeline Objects on map
Bútorgyűjtemény
Paraszti gazdálkodás és háztartás emlékeiShow objects [1] Objects on timeline Objects on map
Sporttörténeti gyűjteményShow objects [20] Objects on timeline Objects on map
VilágháborúkShow objects [2] Objects on timeline Objects on map
Történeti tárgyShow objects [42]Search inside the collection Objects on timeline Objects on map
Szollár malomShow objects [7] Objects on timeline Objects on map
Képzőművészeti gyűjteményShow objects [11] Objects on timeline Objects on map
Helytörténeti dokumentumtárShow objects [60]Search inside the collection Objects on timeline Objects on map
Helytörténeti fotótárShow objects [543]Search inside the collection Objects on timeline Objects on map
Haditechnikai park – katonatörténeti gyűjteményShow objects [16] Objects on timeline Objects on map
Első világháborús jelvénygyűjteményShow objects [320]Search inside the collection Objects on timeline Objects on map

Objects